Ungdomsböcker

ungdomsböckerAtt börja läsa tidigt och fortsätta med det genom tonåren och in i vuxenlivet har otaliga fördelar. Förutom en liten flykt från vardagen, avkoppling och underhållning så utvecklar man sitt ordförråd, ökar läshastigheten och får utlopp får sin fantasi och kreativitet. Dessa egenskaper är nyttiga inte bara för kommande läsupplevelser men också för framtida studier inför framtida studier och jobb! Många börjar att läsa i tonåren efter att de hittat några ungdomsböcker som verkar intressanta.

Ungdomslitteratur- nöje och nytta

När barn blir ungdomar ökar intresset för att läsa om något spännande och nytt, gärna om kärlek, äventyr eller fantasi. För den som vill utveckla sin läslust som ungdom finns det otaliga ungdomsböcker, både svenska och utländska sådana. Det som ofta utmärker ungdomslitteratur är att huvudpersonen, eller protagonisten, ofta är ungdomen i boken i fråga. Även om man hittar ungdomsböcker i alla möjliga genrer så handlar de ofta om ungdomars vanliga problematik. Har man en tonåring som man tycker borde läsa mer är det bästa sättet att helt enkelt ge bra, uppskattade ungdomsböcker i present som lockar till läsning. Att få ungdomar att läsa böcker som omväxling till datorer och mobiltelefoner är något de kommer att ha nytta av senare i livet!

Modern ungdomslitteratur

På senare år har många bra svenska ungdomsböcker blivit omåttligt populära. Exempel på författare är Katarina von Bredows böcker om kärlek och Johanna Thydells ungdomsböcker. Bland utländska böcker finns bland annat Hunger Games- böckerna och Stephanie Myers Twilight- serier. Den som gillade Hunger Games kommer kanske att gilla den nya Razorland trilogin.

Klassiska ungdomsböcker

Några klassiska ungdomsböcker som även äldre generationer har växt upp med är Enid Blytons “Fem”-böcker, om fem ungdomar som alltid hamnar i något äventyr. En svensk klassiker är böckerna om Dante. De ungdomar som gillar historia kan läsa en bok skriven av just en tonåring och som många ungdomar kan identifiera sig med i vissa avseenden: Anne Franks dagbok. Hon beskriver där livet som tonåring och när man tvingas gå igenom denna tid på ett ovanligt och tragiskt vis.